Make something good

Låna mig din magsäck, dina morgontofflor, din skrattrynka.

För mycket av det goda kan vara helt fantastiskt

Publicerad 2006-10-31 18:43:22 i Allmänt,

För mycket av det goda kan vara helt fantastisktOch trots att hon vaknar med lite sandpapperhals och tunghuvud går hon upp och tänker att jodå och jamenvisst. Och gröt lagas och fåglarna håller käft utanför fönstret men snöovädret uteblir och det är flecetröjekallt trots att det alltid är för varmt i lägenheter. Och Eva ringer men bussen går och det blir jacka på axeln, flaxhalsduk och uppknutna skosnören i full fart mot busshållplatsen. Faktiskt i tid. Och där står hon och väntar när jag kliver av vid Järntorget, med undervattensskor som tål nästan allt och det blir lite småkik här och där i affärer men efter ett tag landar vi på husaren. Och återigen är det människoskådning och innutisnack och vi får ett yrväder på besök, för inte heller idag bryter jag trenden som innebär att man kombinerar Linn med Jenny för att få ut det ultimata av dagen. Åker hem med mörkaste mörkret runtomkring upplyst av ljusaste ljuset innuti och Stuart Murdoch som sjunger högre än stadens ljud och spårvagnens gnissel och regnet som börjar falla precis när jag hunnit komma under tak.Lyssna på: I´m from barcelona. Hörde låten "We´re from barcelona" och blev helt glad. Vet inte varför jag kände igen den så mycket, kanske har den gått på radion? Ingen aning. Skön i alla fall. Gå in på deras hemsida eller på myspace, http://www.myspace.com/imfrombarcelona  för att lyssna. Tyvärr går det inte att ladda ner därifrån.

Läs: Jonas Hassen Khemiris nya bok "Montecore- En unik tiger". Han är språkbegåvad, halvtunisier, skärpt, snygg och har dessutom någonting mycket vettigt att säga. Tycker att det borde bli obligatoriskt för hela Sveriges gymnasielever att läsa den här boken. Så spring till bibblan och låna den nu, eller gör som Jenny och vänta på att den kommer som pocket, jag lovar att säga till när det händer.

Sluta aldrig med: Att ge dina vänner små saker trots att de inte fyller år. Det är ingenting som är en sån effektiv hand kombinerat hjärtvärmare som ett brunt skrovligt kuvert med en fin skiva innehållandes fransk musik. Tack Jenny.

“They say there’s supposed to be three wise men. Well, I’ve been searching, and I haven’t found a single one.”

Publicerad 2006-10-30 11:11:20 i Allmänt,

“They say there’s supposed to be three wise men. Well, I’ve been searching, and I haven’t found a single one.”Jag är så sjukt oambitiös att det nästan är lite härligt. Fick mig en positiv överrraskning när jag insåg att jag glömt ställa om mina klockor och klockan inte alls var 11, utan bara 10. Sen blev det mer jobbigt, när jag märkte att vi sammanlagt hade tre olika tider på våra klockor och jag inte alls var så säker på vilken tid det egentligen var. Hur kommer det sig att vår familj lyckas glömma bort det här varje år, och sen när vi väl kommer på det, ÄNDÅ inte lyckas få till det? Ärs, vi hade det mysigt ändå, utan tid, när jag kom hem ifrån klättringen som en stor adrenalinklump och var överallt och allting på samma gång och pratade som en upphakad duracelkanin om allt vi hade gjort. Klättringen är verkligen sjukt rolig. Söndagsnöje med en touch av död.

Stormen som kom av sig. Och det här snälla, gästvänliga och välkommenhit Sverige kom visst också av sig. SnällSverige där tolerans och mångfald är honnörsbegrepp men rasism och främlingsfientlighet finns där, jämt, som en del av vardagen. Jag förstår det inte, precis som jag inte förstår Sverigedemokraterna eller NyDemokrati eller alla överklassungar som inte vill bidra till den gemensamma faktorn för att "vi vill inte betala för alla som bara går hemma och lever på våra bidrag". Och ibland har jag bara lust att skrika att låt dem ligga där, låt alla utvecklingsttörda, alla arbetslösa invandrare, alla flyktingbarn, alla narkomaner, alla som inte har lyckats lika bra som oss ligga där på marken då. Spotta på dem och njut över att asfalten är kall i November och centralvärmen fungerar i din lägenhet. Kan vi inte ta och tänka lite mer på oss själva, för jag tror verkligen, verkligen att det är förutsättningarna för att skapa det Sverige vi alla drömmer om.


Läs: Tidningen VI, okay, lite vuxen-tråk tidning och torrartiklar ibland, men så sjukt skön kontrast till alla Cosmopolitan och Vecko Revyn att jag nästan smäller av. Det finns för det första knappt någon reklam över huvud taget i tidningen, sen är det en ren njutning att bläddra igenom den pga. den genomarbetade layouten och grymt snygga bilderna. Dessutom är den ca 100 sidor tjock, och hittar du inte någonting i den som tilltalar dig så vet jag inte vilken planet du kommer ifrån.

Ägna söndagen åt: Klättring. Söndagarna flyter ändå bara ihop till en färglös massa i slutändan, i alla fall för mig. Så passa på att anmäla dig till någonting som gör dagen lite mer.. aktiv? Det jag egentligen försöker säga är att: börja klättra, det ger muskler, vänner och är perfekt för i stort sett alla som inte lider av katastrofal höjdskräck.

Titta på: Veronikas dubbelliv av Krzystof Kieslowski, annorlunda film av en regissör som mamma säger att det tillhör allmänbildningen att ha kollat på hans filmer. Filmbeskrivning ifrån prettoklubbens hemsida (http://www.prettoklubben.com/movie.asp?iID=505) : "Den 23 november 1966, klockan 3 på natten, födds två flickor. Den ena i Polen, den andra i Frankrike. Båda får namnet Veronika. Annars har de ingenting gemensamt. De har aldrig träffats, och lever i två helt skilda världar. Likväl är flickorna identiska. De båda vänsterhänta, älskar att gå barfota, har en brinnande passion för musik, och lider av samma unika hjäråkomma. Detta är berättelsen om Weronika och Véronique, två kvinnors öden som sammanflätas utan de är medvetna om konsekvenserna." Jag vet, en skum äkta Juliafilm.

Carbon monoxide

Publicerad 2006-10-26 18:59:39 i Allmänt,

Carbon monoxideIbland känns det som Hiroshima och Ale fucking stenar i magen, ibland vill jag bara gråta. Inte för att jag är ledsen, utan arg. Arg för att jag är så oförmögen att påverka världen, arg för att hur många paket rättvisemärkt kaffe vi än köper kommer arbetarna i Colombia att fortsätta att dö som flugor ute på odlingarna. Arg för att det "saknas" 50 miljoner flickor i indien och för att det är de som skriker högst och är vackrast som är bäst. Jag är så arg att jag kan börja gråta över att de binder fast småbarn i sträbänkar på barnhem i Kina och låter dem sitta där hela dagarna. Arg för att jag inte kan hjälpa de barn som ingen älskar för att alla pengar jag skickar hamnar i någon annans ficka och för att de låter små barn ligga och självdö på de där jävla barnhemmen i Kina och Rumänien. Arg, men mest ledsen över att det inte finns någon där som saknar dem när dem är borta. Jag är så förtvivlat jävla skitarg över att de avrättar utvecklingsstörda människor i texas och över att George Bush får sitta kvar som USA:s president. Arg för att vi aldrig tittar varandra tillräckligt länge i ögonen för att se om någonting är galet, arg för att jag antingen är för nära eller aldeles för långt bort. Arg för att det är så vackert när himlen rodnar trots att det beror på våra utsläpp. Arg för att det fula ofta är förklätt, och för att vi aldrig kommer att få så många ord som jag behöver för att kunna förklara någonting.

Lyssna på: Belle and Sebastian, en medieskygg Skottsk grupp som med den grymt bra sångaren Stuart Murdooch har gett ut nio album och blivit otroligt stora inom vissa områden. Prefekt musik om man behöver lugna ner sig. Som jag. Det var Eric som introducerade mig, han ska ha credit och låten "This is just a modern rocksong" har legat på min mp3 nu sen i våras. Andra favoriter är "Dress up in you" "the state I am in" "white colored boy" och "lord Anthony" . Ni kan checka dem på www.belleandsebastian.com
Lyssna inte på: Olle, vår skolpräst. Han snackar massor av goja och försöker propagera för saker och åsikter han inte fattar att man kan tvinga människor att tycka. Jag tycker dessutom inte att det är moraliskt riktigt för en skola att ha en pastor som är emot kvinnliga präster.

Long before rock n´roll

Publicerad 2006-10-21 16:53:35 i Allmänt,

Long before rock n´rollMitt liv som kristdemokrat började klockan 08.30 i fredags och avslutades ungefär 6 timmar senare. Rätt lagom, jag tror att vi stannar där. Idag hade jag inte sett någon skillnad mellan trottoaren och himlen om det inte vore för träden. Nervsammanbrott i videoaffären joggingtur och Montecore. Det är väl tur att det fortfarande finns variation. Och återigen räddas allt av fyra minuter i perfekt synkning av rätt hjärta.

Motivation ge mig mera. Kollar in trosbilden ifrån Spanien och önskar ibland att livet kunde sett ut så lite mera. Överflödiga färger och knasiga kombinationer, mer än lagom, ofta osmakligt och trots det accepterat och uppskattat. Hittade en fluga fastkletad mellan två persiennnivåer. Sommaren är över kompis.

När folk är överens med mig har jag alltid en känsla av att jag måste ha fel.

Publicerad 2006-10-19 17:46:57 i Allmänt,

I´ll hold your head when you throw upDet finns en kvinna i USA som kan spänna ut sina ögonglober 11 cm och en man som kan stoppa ner ett långt äckligt svärd i halsen samtidigt som han tuggar på någonting. Själv kan jag bara skryta med att jag har självdiciplin att gå upp 05.45 för att drygt en timme senare ta bussen in till "le pain francais" och morgonfika med mina kompisar. Trots att det är kolsvart och badrumslampan går sönder när jag ska tvätta håret. För övrigt är rekordet för varmkorvmedbröd-ätning 23 stycken. De sa aldrig under hur lång tid det var han åt. 23 korvar är väl ingen match.

Alingsåssfika igår. Jag som alltid varit så skeptisk till småstäder måste erkänna att jag fick svälja lite av min stolthet och erkänna att Alingsås är en underbar (om än liten) stad. Alltid lika kul att träffa Linn, och alltid lika roligt när jag blir avvinkad på perrongen. Som i en gammal svartvit film mixat med klassfestenscenen och lite mindre näsduk och stolpspring. Lite mer fniss.

Gula gummistövlar är en viktig parentes i den dagliga soppan som för övrigt inte var fullt så förvirrande idag som den är alla andra dagar. Men som vanligt hinner jag inte med någonting när jag för en gångs skull har tiden på min sida. Riksdagsspel i skolan i morgon. Är ordförande i finansutskottet och dessutom kristdemokrat! Här kan jag tillägga att det känns lite svår att spela eftersom jag endast är helhjärtat skadeglad över hur moderaterna fuckat till det för sig. Jag tror att det finns en anledning till att det bara är ytterst sällan är maktskifte. Älskar Göteborg, säkert bara för att jag ställt in mig på att åka härifrån.


Kolla in: www.andyland.se om du letar lite inspiration. Konst.
Lyssna på: Hello Saferide, skön musik och fina texter. Du kan gå in på http://www.myspace.com/saferide
och ladda ner några låtar om du känner för det. Rekommenderas starkt. Perfekt att sitta och lyssna på den långa och skittråkiga vägen till skolan, speciellt om du som mig blir åksjuk så fort du släpper vägen med blicken. Favoriterna är:  "Highschool stalker", "My best friend" och den underbara "Long lost penpal"

Hälsojournaler, en potentiell glädjehöjare

Publicerad 2006-10-17 21:02:26 i Allmänt,

For those asleep in fields of goldDen där sköna jag-skiter-i-allt känslan har ett bäst föredatum, som en kille uttryckte sig. Den måste alltså förnyas. Men hur? Inte genom ppm och procentenheter eller svenska gramatikläxor i alla fall. Det rådde total syntax error i hjärnkontoret under mattelektionen. Tycker att alla borde skaffa varsin extern hårddisk att langa över information som är jobbig att bära på men ändå livsviktigt att ha kvar. Kanske mindre risk för en total krach då.

Under gårdagen upptäckte mina klasskompisar att jag skrivit fel klass på mina block. Har nu börjat undra över min mentala hälsa. Saker smälter ihop, och rörs om, fast det upptäcker jag tyvärr ofta i efterhand. Som när jag kom 1 timme och 20 minuter försent till datorkunskapen som är en av två lektioner på onsdagar.

Det blev en bra dag, fast vi vet fortfarande inte riktigt om det var en präriehund eller surrikat vi höll föredrag om på engelskan och mitt hår är lika förfärande spikrakt som igår. Ska sluta, måste bara berätta om dagens höjdpunkt som var när vi fnissandes fyllde i formulären vi fick ifrån syster till våra hälsosamtal. Diverse privata frågor, några lite roligare än andra. Vi kommer till en punkt där de frågar om man lider av någon form av rörelsehinder och Fanny frågar ifall det innefattar cheap Monday jeans. Vi bestämmer oss för att det nog gör det och bildar egna rutor när svaren inte passar våra behov.Bli: Storasyster och handbollstränare. Det är de två sysslor jag för stunden uppskattar mest. Visst, det innefattar en del skällande och predikande, men med lite distans till det hela upptäcker du att det nog inte är så illa ändå.

Läs: Paulo Cohleos böcker. Alkemisten, Veronika bestämmer sig för att dö och elva minuter är de som jag har läst och kan varmt rekomendera allihop för dig som vill ha en aha-upplevelse eller bara längtar efter en ny livsfilisofi eller ett livsöde att inspireras av.  

People are just people, they shouldn´t make you nervous

Publicerad 2006-10-16 21:42:26 i Allmänt,

People are just people, they shouldn´t make you nervousNot long before rock n´roll vill jag skrika och spraya ner staden med fina citat och mer lycka åt folket, fler fula gångstilar och mindre högklackat vill jag ropa på spårvagnen. Fast riktigt sant är det inte. Det är nog rätt långt kvar till rock n´roll ändå. Lite smådiggande i hörnen. Liv. Ge mig mer.

Vad gör man när man vill rädda världen men knappt har drivkraft nog att gå upp ur sängen om mornarna? Åt helvete med hela skolsystemet som bara knäcker. Det är lugnt nu, och jag fattar inte vad de menar med tuffare tempo efter jul. Jag tycker det räcker. Nog. Tack och lov är klasskamraterna så goa att det trots allt är värt att gå till skolan, bara för att ses. Men när börjar livet, på riktigt? Hos pappa. Härligt att träffa småbrorsorna igen. Särskilt när de bara hänger efter mig och kramas och säger "jag älskar dig Julia" och ger mig snoriga viruspussar och hjärtfladder. Carl frågade mig ifall jag gillade vitaminer i morse vid frukostbordet. Jag svarar något förvånat att jo, det gör jag väl. Jag frågar honom, om han gillar vitaminer. NEJ svarar han med blicken fäst bort i ingenstans och tillägger efter ett par sekunder; Jag gillar bara vattenmelon. Jag tycker att det var ett bra svar. Vattenmelon är underskattat.

Ingen träning idag. Var nog inte så sjuk egentligen. Mer slut. Behövde det. Och gick med Lina hem. Hon har nog rätt i att jag bör rota fram min ylletröja ur garderoben snart. Höst. Nu faller löven, inte jag.Bild hämtad ifrån: http://www.ceciliacarlstedt.com/ för er som är intresserade. Sätt dig och bara kolla, njut och inspireras av att det finns folk som faktiskt inte fastnat på streckgubbe och jag-kan-ingenting stadiet utan nått en egen och helt annan dimension.

Lyssna på: Regina Spektors alla skivor och varenda fucking projekt hon har gjort. För hennes röst får mig att vilja gråta, och skratta och mjukdigga och bara helt totalt flippa ur. Hon är så sjukt bra. Återigen ångrar jag att jag inte satsade på en sångkarriär från fem års ålder och gick hos sångpedagog och hela köret, för bättre sätt att uttrycka sig finns inte. Det är som ord i en volym större. Jag vill att inte bara jag själv ska höra melodin som finns inuti. Jag vill någonting så mycket större än bara ord.

We are the fucked up generation

Publicerad 2006-10-11 14:38:47 i Allmänt,

We are the fucked up generationOm vi aldrig slutar att gå barfota i skorna, kommer sommaren att fortsätta för alltid då? Är lite för klen för att kunna genomföra projektet men drömmer om spacade hårfärger och galna frisyrer som en magisk hand som lyfter mig över stressen. Fyra trappor ner. Tror du att det fungerar? Läser busspoesin på mornarna. Ett radioaktivt glas med mjölk. Och när jag åkte hem blundade jag och tänkte mig dansandes bland alla höstlöven med en likadan klänning och kappa som hon på Gavaldas bokomslag. Det krävs romantiseringar av hösten för att man inte ska stänga av klockan när den ringer 06.00 och det är mörkt och fuckat förbannat kallt.

Härligt klass. Flummig dag. Min mobil ringde på lektionen idag, jag MÅSTE verkligen byta ringsignal. Men jag måste aktivera någonting först, och jag orkar inte krångla med sånt där. Och snart kommer Eva. På tal om oteknisk. Skulle pluggat, men fattar inte hur man får fram gårdagens förstasida på Gp:s hemsida. Om någon vet är det bara att höra av sig.

Vem ska ta på sig ansvaret att vara sådär otroligt jävla jobbig och trendlös? Lite läskigt med alla klonade människor på skolan. Bör vi starta en kampanj? Bör vi kasta en frisbee på Mr. X mitt under gudstjänsten, attakera med kritik. Som ett knytnävsslag mitt i solar plexus? Jag tror vi borde informera folk om att det inte är obligatoriskt att alltid avskriva sig ansvaret till någon annan. Amen.Titta på: Nyheterna; Det har min samhällslärare predikat om, och eftersom jag själv inte går i närheten av en TV av fri vilja, och absolut inte har för vana att sätta på aktuellt kan du väl vara så snäll och göra det åt mig.

Läs: Busstidtabeller, då är det hysteriskt mycket lättare att komma i tid till saker och ting, tro mig, jag har prövat båda varianterna!

Lyssna på: Människorna omkring dig. Nu.

 

Alla snubbar vill ju vara katt

Publicerad 2006-10-08 20:52:46 i Allmänt,

När jag blir stor ska jag bli kattPå radion spelar dem den där låten igen, den jag tycker så mycket om. Och hela huvudet ekar av massa röster jag vill ska fortsätta tjata ett tag till, ett bra tag till. Jag vet inte om det är tröttheten eller den här helt fantastiska helgen som dämpar söndagsångesten och ska jag vara ärligt skiter jag i vilket, låt det bara vara kvar. Har varit på Cats i helgen, musikalen var fantastisk, fast inte lika fantastiskt som sällskpet jag haft. Alla gick ut ifrån Operan med hoppsiga steg, nynnandes på "memory" och en önskan om att få vara katt. Jag och Elin, som sov hemma hos Jenny och Erik, gick ut runt tolvtiden och köpte ingridienser till ett recept på chokladcookies jag hittade i min väska. När kakorna väl var klara startade en religiös och seriös diskussion som inte avbröts förrän klockan började närma sig tre och Elin somnat i soffan. Mysmorgon med långfrukost, Belle and Sebastian, kort och lite senare äppelpaj och besök. Kom precis hem från F & F. Sitter nu och lyssnar igenom skivorna jag fick av Erik. Tack för att ni toppade min helg med guldglitter och värmelugn. Minne.

Lyssna på: The Concrets, deras skiva "In Colur" sitter just i bandspelaren. Jag mysler och det var inget annat än ren och san kärlek vid första ögonkastet. Det är sån musik som går i takt till en själv och ger en liten lagom kick på morgonen för att man ska orka ge busschauförren det där leendet man önskat sig själv.

Det finns så många sköna människor, som nästan aldrig kommer fram, precis som böcker i ett bibliotek, som bara står, och samlar damm

Publicerad 2006-10-06 16:55:50 i Allmänt,

Det finns så många sköna människor, som nästan aldrig kommer fram, precis som böcker i ett bibliotek, som bara står, och samlar dammDet finns så många sköna människor. Handboll med 34 år äldre kvinnor, scouter i en barack med svamp-Bob och papparazzi fotografer som helt ohämmat sätter i sig en upphittat chokladkaka på spårvagnen klockan 21.30 och en hennafärgad Kerstin som klipper naglarna i sin portmonä. Små grymma handbollsfantaster och tidiga skitmornar med regn och argumentation i hallen. Skoldagar med varm choklad, massage och vitlöksandedräkt. Lite smått misslyckad eftermiddagsfika med blaskigt the och snabba minuter och underbart förvirrat sällskap. Fniss, regn och ett hopp som knäpper fram sköna melodier på de för tillfället stämda gitarrsträngarna i magen.

Hennes liv som populärkultursjunkie

Publicerad 2006-10-03 15:56:07 i Allmänt,

ImagineDet här är dagen som liksom kom lite av sig. Jag är inte van vid att inte ha någonting att göra och tjurar över att jag inte kan få lite att jobba med nu när jag har ork, avlasta mitt framtida jag i december. Ska jobba lite på att inte bara ha ett av och ett påläge, utan ett mittemellan också. På lördag ska jag gå på Cats och ifrån samma person som bjöd mig dit fick jag även dagens braiga mening i ett mail för ett ta sedan. Jag tror på inspirerande människor som ett sorts andra syre, en dragkrok och stötdämpare i den livslånga upp och nedförsbacke som kallas liv.

Kanske borde jag ta och börja förändra världen nu, eller åtminstone börja brinna för någonting. Börja åka skateboard baraför att eller lära mig att fota. Kanske börja med att försöka slita blicken ifrån de två killarna som står uppe på taket utanför mitt fönster.

Ute i vardagsrummet sitter Carl i soffan med ögon stora som jag vet inte vad i ett brilljant försök att inte somna framför Pippi Långstrump. Jag har varit där och skakat i honom tre gånger. Längre ut och längre upp bildar molnen egna formationer som i ett försök att säga come on, let´s take a walk on the wild side och löven sjunger oh yeah, kom och dansa med oss nu.  Kaxigt.

Läs: Anna Gavaldas bok "Tillsammans är man midre ensam" om du ska läsa något. Jag försökte att inte sträckläsa den, för jag var rädd att den skulle ta slut. Samtidigt som jag skyndade mig hem bara för att få sätta mig med en kopp the i soffan och bara läsa. Underbar relationsroman om likheter i olikheterna, rädslan för att bli sviken igen och det där fina som kallas kärlek.

Titta på: Den skruvade svenska gangsterkomedin Smala Sussie som bjuder på bisarra personer och en rapp dialog på sjungande värmländska. Ulf malmros som har regisserat filmen har tagit flera saker ifårn sitt eget liv. Scenen på biografen när erik bestämmer sig för att flytta till Stockholm är självupplevd. Fast i verkligenheten var det ET och inte Pulp Fiction de såg på när filmen stängdes av pga. att de glömt att skicka den sista akten och han som skötte bion gick fram och ställde sig längst fram för att på bred värmländska berätta slutet...

Vi kan blåsa upp till storm

Publicerad 2006-10-01 21:17:40 i Allmänt,

hejVi kan blåsa uppvåra drömmar värma händerna på varandras mage ligga uppe och bara vara tillsammans. Vi kan dela måsten och slänga iväg alla jagorkarinte-tankar som ligger ivägen, du kan sitta uppe och ta min puls jag har en filt du kan ta om du fryser. Så kom hit, jag har viljan, jag har dumheten, jag har ett par nya skor och en läxa i gramatik jag har ingen. Som är som du.

Kalas, städning och fotografering. Regina Spektor sjunger somedays. Och somedays are´nt yours at all.

Om

Min profilbild

Swift

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela