Make something good

Låna mig din magsäck, dina morgontofflor, din skrattrynka.

Revbensdagar, mornar

Publicerad 2009-02-26 17:29:56 i Allmänt,

Lilla H väcker mig klockan sex och är helt sprallig över att jag ska följa med honom till ridskolan idag. Jag är så trött att jag inte ens orkar skälla på honom för att han väckt mig två timmar innan jag behöver gå upp. Utanför öser regnet ner, det blåser och är mörkt. Jag har ingen lust. På bibelkunskapen håller vi på med en interpretation och vår lärare varvar med Hassan för att muntra upp stämningen lite. Prov på Kultur och idéhistorian, efteråt jämför vi svar och alla har skrivit olika på allt. Vad göra förutom skratta? Skratta och ta på sig stövlar och åka ut till Billdals ridklubb med Lilla H.

Ha ha.


De frågar om jag har någon hästvana (senast jag var nära en häst var jag väl sju eller något), jag säger att njae, men jag är inte rädd för dem i alla fall (om de inte kommer för nära). Hur ska de här gå egentligen?


För övrigt har jag en crush på Nina Persson. Hon är så himlans snygg. Och säkert jätteduktig på både hästar, interpretationer och kultur och idéhistoria. Jag bara känner det på mig.

****

Publicerad 2009-02-25 19:52:37 i Allmänt,Jag vet att vi glömt
att ge bort det vi själva behöver
att vi försöker tro
att vi är oåtkomliga
hur vi ibland lyckas tro det
och hur just det
är vår förbannelse
vi vill inte vara oåtkomliga
vi vill inte vara torstenrektorer som
spottar ut varulvsögon på nioåringar
vi vill kunna fölåta
vi vill vara jätteduktiga på att förlåta
det finns så mycket
i oss själva
som vi aldrig skulle beställa på postorder

- Bob Hansson

"Friluftsdag"

Publicerad 2009-02-25 18:37:22 i Allmänt,Så här ser det ut när jag och Madeleine via foto fejkar en promenad för att skicka in till vår gymnastiklärare. Hon hämtade mig egentligen bara på busshållplatsen och jag har härmed för första och sista gången i mitt liv skolkat i från en friluftsdag. Fast till min ursäkt måste jag säga att det var på goda grunder.

(Haha!)

Publicerad 2009-02-22 20:11:03 i Allmänt,

Jaja, jag ska fatta mig kort. Men eftersom det är temadag i morgon och andra delen består av olika work shops och jag inte skrev i mig på ett korrekt sätt på listorna som satt uppe så kommer jag bli tilldelad en plats på någon av stationerna som blev över. Med stor sannorlikhet innebär det Liturgisk aktion med rektorn i tre timmar. Med stor sannorlikhet skolkar jag andra delen av min temadag i morgon.

History history, life is a mystery

Publicerad 2009-02-22 16:55:15 i Allmänt,

Jag rufsar om i mitt hår, det flyger damm i rummet, jag rufsar, det dammar osv. Är det jag eller omgivningen som dammar?  Jag har ingen aning. På golvet ligger en picknickfilt, en fäll, en gitarr, en brun resväska och 259 andra grejer. Fröken Hagman var här igår och skrev monolog innan vi gick och firade Pernilla som fyllde arton (egentligen i går natt då jag tog mitt nittonåriga mentorskap på allvar och var med henne på Viktoria). Därav filtarna. Jag och Fröken Hagman spårade självklart ut och slog över från feminism till visioner och egenkomponerade låtar om manshat på fyra sekunder. Därav gitarren. Sen gick vi ut i snöstormen.


Min helg bytte ifrån på spåret till uteliv på en millisekund. Jag vet fortfarande inte var det ena dygnet slutar och det andra tar vid. Hade tänkt läsa lite kultur och idéhistoria. Hade tänkt att kompensera ut skammen över att på samhällsprovet glömma bort vad parlamentarism var.


Ps. Inatt drömde jag att jag lanade utomhus tillsammans med klassen. Det var typ midsommarjippo och historieprov på samma gång. Jag förstod ungefär lika mycket som jag göra när du pratar om kvantfysikens grundvalar. Hasse tittade på mig i drömmen med sina puppy eyes och sa att det ordnar sig, - jag trodde på henne.

Gardell istället för Jesus (jag visste att det var genialsikt, jag visste bara inte varför)

Publicerad 2009-02-20 19:36:59 i Allmänt,


När andra päron langade upp barnbibeln och Alfons Åberg sjöng mor min Cornelis och läste Gardell. Jag förstod inte ett dyft men jag visste att det var bra. Jag skrattade så jag ramlade ur sängen på mormor gråter och tvingade mamma att hitta på nya verser så att Cornelis låtar inte slutade så hemskt. När jag såg Jonas Gardell på "Stjärnor på slottet" för ett tag sedan kunde jag inte sluta gråta. Hans ord slår sönder och river isär och fixar ihop så fint att jag inte riktigt vet vad jag ska säga. Jag hade velat skriva ett femtonsidor långt tackbrev till honom. Men jag antar att det är sådant han får varje dag, och tiden går ju. Man hinner ju inte ens med sig själv!

Jag är en pluggiz.

Publicerad 2009-02-19 22:04:26 i Allmänt,

Romfördraget innebär att man skaffade sig en gemensam tullmur och dessutom gemensam transport, handels och jordbrukspolitik. Jag hatar att bara sitta och korvstoppa min hjärna. Kol och stål unionen, EEC och Euroatom bildade tillsammans EG, med Romfördraget som grund. Jag hatar att bara sitta och korvstoppa min hjärna. Maastrichtavtalet är en förändring av Romfördraget och enhetsakten och syftar till en europeisk union med gemensam handels- utrikespolitik och valuta. Jag hatar att bara sitta och korvstoppa min hjärna. Konvergenskriterier är bajs och Schengenavtalet kan ta sig i röven, kommissionens viktigaste uppgifter är att rita små streckgubbar på flinten tillhörande gubben som sitter till höger om dem på deras möten. Eftersom jag är mina prestationer så jag kanske borde se till att få mvg i morgon. Jag kan ju ändå inte hänga med och spela guitar hero eftersom de är gjorda för högerhänta. Nä men jag hade tänkt rycka upp mig och skala en apelsin. Och plugga lite EU och sånt, jag har hört att det ska vara roligt att vara allmänbildad. Hejpusses!

Saker som gjorde mig glad idag:

Publicerad 2009-02-16 20:34:46 i Allmänt,

1. Lilla C som somnar på mig när jag äter frukost och är sådär jättesöt som bara han kan vara.

2. Godisnappar och kaffe på filosofin.

3. Tanken på att jag har två lektioner de närmaste två dagarna.

4. M som fick moderskänslor för mig för att jag knäppt min kofta fel.

5. C som kläcker att hon är i Göteborg lite sisådär och vi får till en superduper fika som var ungefär precis det allra bästa som hänt på veckor och dar.

6. Chokladen som låg kvar i asken och väntade på mig när jag kom hem.

Det här är ingen dikt (jag kunde bara inte sova)

Publicerad 2009-02-16 20:32:47 i Allmänt,

Rummet byter karaktär såhär om

kvällen, hotfulla klädhögar

ordredan stör mig på ett sätt den inte

gör om dagen när jag inte
är här utan artikulerar mig
igenom horder av ansikten


Jag har sparat dem på min hårddisk
den externa också för säkerhets skull
med extra backupkopior på det viktigaste
de fina leendena, dina händer
mina sönderältade minnesfragment

ifrån hus och lägenheter
jag inte satt min fot i
på fyra månader
snart


Försöker måla, det blir fult

Försöker sjunga, det låter förjävligt

Försöker tro, vem hindar mig?


Tusentals minspel jag aldrig

glömmer, såklart
omöjliga att radera från alla
förbannade lagringsutrymmen som
fyller hyllmeter efter hyllmeter

Fack efter fack av intravenöst lagrad information

under huden


Jag kommer ihåg din tröja som var alldeles för stor.

Men jag lånade den ändå.


Så länge jag skriver så finns jag

(upprepas tyst i mitt huvud *3)

så länge vi låtsas att det fungerar

är jag fri att hata (dig, dig, dig)


Min TV står avstängd, släpper inte in

världen i min privata sfär det

vet man ju hur det går. Jo jag tackar, bara

åtta handslag från presidenten, alltid.


Ni finns här allihop,

jag behöver ingen TV.

Jag behöver skrika. Som Ronjas vårskrik

fast i februari framför 30 gråa män i kostym.

Är det inte konstigt att vår tidsuppfattning är linjär

när vi kretsar i cirklar runt varandra och

alltid slutar upp precis som vi började.

Små. Jag har sparat för mycket

kläder på golvet, djuren kommer bita
hål i dem sa alltid min mamma till
mig Malen kommer, Malen kommer!

(Som Ryssen kommer man skrek när

man var liten)


fast jag brydde mig aldrig

om hålen.

Jag (hjärta) teknik

Publicerad 2009-02-16 20:31:29 i Allmänt,

Jag har blivit ägare till en Sony Ericsson någonting som har en jättebra inspelningsmanick. Jag kom därför på att om jag läser in mina läxor på den kan jag sitta och lyssna på dem samtidigt som jag gör någonting annat. Detta innebär att jag nu bloggar och lyssnar på EU:s utvidgning, Dublinkonventionen och Maastrichtfördraget, samtidigt! Jag kan dock inte slå fast än om jag lär mig någonting över huvud taget eller helt enkelt bara blir hälften så effektiv och presterar hälften så bra inom båda områdena. Jag kan heller inte avgöra om jag härmed bryter min göra-saker-helhjärtat-pakt eller om det helt enkelt är det jag gör. Jag går ju helhjärtat upp i den teknologiska utvecklingen i alla fall. Åh, dessa vardagsunder!

But I don't want easy. Easy doesn't make you grow

Publicerad 2009-02-14 20:30:16 i Allmänt,

Idag har jag förutom loppisrunda med Anna och Johannes (där jag hittade en helt fantastisk klänning som till min stora sorg i vanlig ordning hängde som ett tält och fick lämnas kvar) varit på fika hos farmor som fyllde år. Sen tog jag en promenad med Sigge. Vi gick vilse i skogen en stund, och jag var livrädd, men Sigge var skitnöjd över långpromenaden. Annars har jag kommit ur min förändringspaniksperiod och börjat längta efter saker. Jag har tillexempel sån himlans lust att börja måla. Jag vet bara inte i vilken ände jag ska börja. Min farmor började måla som vuxen och gift. Hon var jätteduktig. Sen fick hon stroke och kan knappt måla någonting längre. Idag gick jag en liten sväng hos dem och fotade. Det finns liksom en historia bakom varje sak. Gubben iträ tillexempel har farmor gjort, den blev stulen och dumpad i ett dike långt därifrån, teorin är att tjuvarna helt enkelt inte orkade bära den längre. Den väger skunk! Lampan med ballerinorna tvingade jag farmor att testamentera till mig när jag var fem, kortet är på min gammelfarmor och farfar och de är nog bland de snyggaste jag sett.

Om jag får barnbarn ska jag inte dö utan att ha lärt dem någonting. Jag önskar att min farmor varit frisk så att hon kunnat lära mig måla.

Been there, done that (never go back)

Publicerad 2009-02-14 19:54:22 i Allmänt,

Ztäda. Du kan göra det för att få den tillfälliga tillfredställelsen av en städad diskbänk, ett rent golv eller en fräsch toalett. Du känner dig antagligen bra ett tag, känner att du fått uträttat någonting, ja det kanske till och med gör din dag om du har tråkigt. Du kan göra det för att slippa göra läxorna eller ibland för att du helt enkelt inte kommer fram eller ner i din säng om du inte får undan skiten. Visst. Det finns massor av bra saker. Men sen då, sen? Vad ska jag med en städad lägenhet till när jag ändå trivs bättre någon annan stans och inte bryr mig nämnvärt ifall det är damm i hörnen eller inte?

Jag blir ingen bättre människa av att sopa in mina ninja turtles under sängen, jag kommer förmodligen inte tjäna några pengar på att sortera strumpor och mina vänner gillar mig förhoppningsvis oavsett om jag har en EU-anpassad skrivbordsöversikt eller inte. Tänk vad mycket tid vi kunnat disponera över om vi bara skar ner på den svenska hysteriska renlighetsmanin en smula. Nej, jag tycker inte heller om handdukar som är bruna av smuts, fläckiga kläder och äckelpäckellukt, men det finns en gräns. För hur rädda vi är för det där farliga och diffusa som vi knappt vill nämna vid namn, jag talar om, justdet: RÖRAN!

Den mänskliga röran, den naturvetenskapliga röran, sladdtrasslet, kollektivtrafiken, samtalen, röran av människor, förvirringen, pappren i och utanför väskan, orden. Upp och ner. Varför försöker vi skapa en ordning värdig en fascistisk diktatur med tillhörande fångvaktare? Kan vi inte välja ut fem högar istället som vi har pejl på. Okay kompis, jag väljer fikahögen, allmänbildningshögen, kompishögen, minneshögen, hångelhögen och så vips. Finns det tid att göra istället för att bara försöka komma ihåg och leta upp och organisera allt. I små små små fack. Som också kan komma bort och göras i fel ordning. Och om de där små små facken blir stökiga, vad gör man då? Typ sopar in dem under sängen bland Michelangelo, Raphael, Leonardo och Donatello som redan ligger där och skräpar. Sen tar man en fika och har ångest över lådorna. Jag lovar kompis, jag har varit där, men jag är fri nu.

Bild tagen från Navids blogg

Så snurra min jord igen

Publicerad 2009-02-13 23:20:33 i Allmänt,

Jag har inte gjort en enda sak som står uppskrivet på min att-göra lista, jag har inte klivit ur min säng innan 11 en enda dag, jag har inte pluggat, inte läst, inte skrivit. Jag har inte aktiverat mig nämnvärt eller utnyttjat det fina vädret. Jag har varit ensam 80 % av tiden och inte ens pratat i telefon. Trots det känner jag mig mer nöjd med mig själv än jag gjort på länge. Jag tror det kallas framsteg. I

går var det i alla fall dags att lufta mig ifrån min fullständigt nedgångna och folktomma familjefria femrumslägenhet och svänga mina lurviga. Jag, M och E rockade loss med några skåningar på Svanen (”it´s like a bird” förklarar jag x antal timmar och drinkar senare på spårvagnen för en portugis). Det var ungefär jättetrevligt och sådär surrealistiskt som det bara lyckas bli med vissa människor. Det handlar inte bara om att klicka med band (och bandmedlemmar) eller fuldans och att lyckas ta sig hemåt i tid för en gångs skull. Jamenar vad är oddsen att man under ett 20 minutersintervall i västra frölunda har lyckats socialisera sig med två portugiser, en spanjor och en fransman, som inte ens känner varandra. Det kändes efter ett antal absurda konversationer på svengelska och franska som en film av Almodovar och vi skrattade så hejdlöst när den sista fransosen gled in i sin port att vi helt glömde bort att vara rädda för ligisterna som alltid hänger på Gånglåtens parkering. Vad göra förutom att gå hem och käka knäckemacka med ost och kaviar för att sedan i vanlig ordning somna tillsammans. Vi har blivit så vana vid att sova i små sängar att vi ligger så tätt att jag har Maddes andedräkt i örat trots att vi ligger i en väl tilltagen dubbelsäng med typ 14 kuddar.

Idag hade jag planeringsmöte och framtidssnack med Anna, sen hade jag thehävning och brutalmingel med Kalle. Nu låter det som att jag är världens mest sociala människa och har aktiverat mig 24/7 sen jag föddes. Fast så är det inte. Jag har verkligen ägnat merparten av veckan åt takstirrning och navelskådning. Men ni vet hur det blir. Ingen balans och fullt ös medvetslös medan det går. En vän sa för sisådär hundra eller två år sedan att han tyckte att jag var en människa av stor hastighet. Och jag kan inte bestämma mig för om det är så, eller om världen helt enkelt snurrar för långsamt.

Livet är en fest (och du är bjuden)

Publicerad 2009-02-11 20:27:36 i Allmänt,

Så kan en snurrig sängliggardag vändas till något alldeles enastående tack vare en magsjuksuppstånden Jenny, en halv alvedon och en kopp the. Hon är lite som kosttillskott, vårsol och en påse godis på samma gång. Tänk vilken tur att man bara råkat springa på en sån! Nu har jag gjort mig förtjänt av en film och i morgon ska det dansas med mina flickor Dea, Emma och Maddoline. Vilken fest!

Vintern är förändringarnas årtid.

Publicerad 2009-02-11 20:11:30 i Allmänt,


Färgar jätterött i januari 2007

Jag blir brunett och klipper page och lugg i december 2008

Och så kort utan färg fast med lite permanent januari 2009

Jag och Anna har ett nyårslöfte om att inte ta vårat hår så himla seriöst.
Det blir ju mycket roligare så! 

Sportlov i kvadrat.

Publicerad 2009-02-11 13:49:27 i Allmänt,

Jaha, och så tas det körkort till höger och vänster och här sitter jag glåmig och lite halvförkyld med fyra bilkörningar med pappa i ryggen och känner mig inte särskilt kaxig. Ny kurs ska man behöva genomgå också. Utsugare och asätare säger jag bara. Annars har lovet mest inneburit matlagningshäng och soffliggning, senast hemma hos Fanny med vit pannacotta och varma hallon! Till sportlovsseden hör ju förutom slappande att bli förkyld och jag viker inte en tum i mina traditioner.

My friend Kalle är lokalkändis och har flirtat in sig hos torslandatidningens redaktion. Här kommer del ett i hans reportage om vår afrikaresa,  (håll span längs vänsterkanten och scrolla ner). Den är jättebra! 

Igentligen skulle jag bara skriva om igår, men det blev om tvåtusenårig historia istället

Publicerad 2009-02-10 13:58:36 i Allmänt,

Igår var jag på en föreläsning om antisemitism. Min och Gustavs närvaro fick nog inte ner medelåldern nämnvärt, den låg och skvalpade på uppskattningsvis sisådär 54 bast. Till min stora fasa äntrar Kd-kärringen/paddan/mitt största hatobjekt (se länk) scenen för att presentera föreläsaren och jag känner genast hur jag börjar tugga fradga och få aggressionspuls. Men föreläsningen var som tur var bra. Det är så svårt det där. Och det är så himla aktuellt på ett sätt med tanke på Israel-Palestina konfliken. Fast ändå inte, för man fattar ju inte längre vad som har med vad att göra. Och ju mer jag lär mig desto mindre förstår jag.


Första gången jag sattes in på allvar i konflikten var i tvåan då vi i samhällskunskapen ägnade i princip hela höstterminen åt att försöka förstå alla knepiga förhållanden och den historiska utveckling som eskalerat i något katastrofalt (och nej min skola står inte med den Israeliska flaggan i handen och proklamerar för en judisk stat bara för att vi råkar ha en kristen profil). Vi hade rollspel och jag blev placerad i ledningen för arabförbundet "Vårat mål är att Israel ska bli fritt från Judar, men med tanke på omständigheterna har vi valt att sträcka oss så långt som till en tvåstatslösning". Jag var påläst som fan med argument och tyckte väl egentligen att det är ju inte för mycket begärt att araberna kräver tillbaka det land som judarna en gång tog. Jag drog paralleller till apartheid, förbannade muren och Israels missilskjutning.


Examination två innebar att konstruera en fredslösning och jag skrev att Israels attityd gentemot både Palestina och övriga länder måste ändras på. Det måste bli en öppenhet utåt som gör att vi kan lita på dem, veta att de inte har kärnvapen tillexempel. Även araberna måste visa en öppenhet för att det på allvar ska finnas en chans att lösa konflikten. Det har skapats stora ekonomiska problem i Palestina på grund av detta krig, de har ingen fungerande infrastruktur, delvis på grund av att de inte ens har en egen stat. Jag tog upp flyktingfrågan och murbygget som det viktigaste, förespråkade en tvåstatslösning med landfördelning utifrån befolkningsmängd. Båda staterna måste erkännas, vattenfrågan lösas, Jerusalem bli neutral mark vaktad av FN, ekonomisk kompensation till 48 års flyktingar. Och tänkte att varför fattar inte de som bor där att det inte är svårare än så då?


Men som sagt. Att bara kolla på nutidshistoria funkar inte. Europa koloniserade arabvärlden och förtryckte de som bodde där, samma gjorde de med judarna. För araberna påminner judarna om det förtryck som de har behövt utstå tidigare, de påminner om Européerna som kom och gjorde anspråk på deras land, och ignorerar deras behov. För judarna så agerar araberna på precis samma sätt som européerna gjort, när de rensat ut den judiska befolkningen och slängt ut dem ur Europa. Man skulle kunna förklara det med att det finns en djup okunnighet ifrån båda sidor, kanske inte politiskt eller religiöst, men historiskt sett, en okunnighet om de båda folkens bakgrunder och vad de behövt utstå. 


Varken Palestinier eller Judar har varit särskilt välkomna i andra länder, palestinier har inte kunnat bosätta sig i några kringliggande arabiska länder på grund av sin "palestinskhet" och Judarna har ju som vi alla vet blivit förföljda under långa tidsperioder i framför allt Europas historia. Båda parterna har alltså i princip bara ett land de kan kalla hem, där de kan leva utan förtryck, i alla fall inom deras egna gränser.


Eller som Amos Oz uttrycker det. Det är ingen kamp mellan gott och ont, som det är i vildavästernfilmer, och som vi européer gärna vill få det till. Det finns ingen part som har mer rätt än någon annan i den här konflikten, det är en marktvist som uppstått just på grund av att två undantryckta folkgrupper vill göra anspråk på samma landområden. Det är en kollision mellan rätt och rätt. För palestinierna är Palestina deras hemland för att de alltid har bott där och för de israeliska judarna är Israel deras hemland för att det är det enda land som någonsin utpekats som deras egna. Det är svårt att ställa någons sanning eller någons behov gentemot den andra partens sanning eller behov.


Och jag vet inte riktigt hur jag kom in på det här men jag har väldigt svårt att koppla ett fördömande av Israels agerande till antisemitism. Och jag har väldigt svårt att förstå människor som stället sig under palestinska extremisters flaggor och stödjer dem. Och jag fattar inte hur man kan utföra de brutala handlingar Israel gör mot Gaza just nu. Och det är så förbannat uttjatat och så förbannat hopplöst. Men kan inte alla politiker runt om i världen ställa sig bakom en utveckling av en fredsplan istället för att peka finger och fördöma eller stödja den ensa parten på grund av vinstdrivande intressen. Vi dömer som om vår historia vore fläckfri. Jag blir ju helt matt.  

Jahaja.

Publicerad 2009-02-09 17:58:36 i Allmänt,

Jag vill vara bra på allt. Skriva, sjunga, måla, snickra, sy, mecka, jogga, vissla, umgås, vara avspänd, vara rolig, dikta, tala, räkna, slåss, organisera, vara förnuftig (mm mm mm). Jag är så upptagen av att på in en fot lite varstans att jag liksom inte gör någonting utan hamnar mitt emellan och är halvdan istället. Nu är det helhjärtat som gäller. Jag tror jag börjar med att helhjärtat äta upp prinsesstårtan som står i min kyl.


Och sen var det fint att ni kom igår och lagade mat hos mig.

Himla fint faktsikt!

Om äckelgubbar och att skaffa sig kontroll

Publicerad 2009-02-04 21:09:32 i Allmänt,

Jag firar min nittonårsdag ute med mina tjejkompisar. När stället stänger går vi mot spårvagnen på Järntorget i samlad tropp, vi traskar längst med Andra Långgatan som är kantad med klungor av män som står utanför barer och hänger. Med ens krymper jag en smula, drar i kjolen som känns alldeles för kort och tycker mig per automatik lite närmare vännen jag går bredvid. När vi traskar förbi en strippklubb tystnar skaran av män i 35 årsåldern och spridda kommentarer och visslingar når oss där vi går. Jag fäster blicken rakt ner i trottoaren och ökar på stegen med bankande hjärta.


Dagen efter sitter jag hemma hos en vän och diskuterar feminism. Gårdagens incident kommer upp och jag svär över äckelgubbarna utanför strippklubben samt vad de får mig att känna mig som. Jag känner mig inte bara underlägsen och objektifierad utan även som en inkräktare på deras revir. Göteborgs gator ägs av männen om natten. Som tjej får du ständigt tänka på vart du går, har du för kort kjol eller går ensam får du också vara beredd på konsekvenserna. Hur kommer det sig att jag som bor i världens mest jämställda land, där kvinnor betraktar en egen ekonomi, utbildning och arbete som självklarheter, ska behöva stå ut med sexistiska skämt och förväntas ta ett nyp i rumpan som en komplimang så fort vi byter arena? Och hur kommer det sig att jag, på grund av att jag är kvinna, ska vara rädd så fort jag går hem på kvällen?


Min kompis lånar mig en bok, den heter "Ta betalt" och är en feministisk överlevnadsguide skriven av Moa Elf Karlén och Johanna Palmström. Den behandlar oerhört viktiga ämnen och tar upp vanliga situationer som kan uppstå på skola och arbetsplatser samt konkreta tips på hur man ska göra. För att skaffa sig kontroll, och hur du som tjej ska ta sig ur det som begränsar dig i din vardag. Den ger fantastiska och konkreta tips på hur enkelt det kan vara att förändra, att det ibland bara handlar om att upptäcka och tillämpa en hop regler och lagar som redan finns.


Men, som boken tar upp och som jag och min vän diskuterar några dagar senare. Det är ju inte så enkelt. Det handlar inte bara om att göra sin röst hörd. Det handlar om respons också. Förvånansvärt många tycker inte att det behövs feminister och jämställdhetsgrupper och att säga att man är feminist i vissa sammanhang skapar en reaktion motsvarande om man kläckt att man var Sverigedemokrat. Att vara ung, kvinna, feminist och dessutom bli tagen på allvar är inte lätt. Du blir jobbig. I värsta fall en jävla feminist. En feministohora. Manshatare. Flata. Listan kan göras oändlig över definitioner på vem jag är eller hur jag förväntas bete mig som feminist. Men för er som känner er träffade, jag ska berätta en hemlis. Håll i er för detta kan nog kännas både förvirrande och stötande. Det är nämligen så att du behöver varken vara kvinna, låta håret växa ut under armarna eller bli lesbisk för att få kalla dig feminist. Feminism handlar om en åsikt.


Jag vet inte hur många gånger jag förklarat för folk att feminism inte handlar om att jag vill hämnas på alla män och att kvinnorna ska ta över makten. Det handlar om att jag inte vill utsättas för sexistiska skämt, ha lägre lön eller vara skiträdd när jag går hem själv på kvällen, på grund av att jag är kvinna! Jag är varken bitter eller manshatare, jag är bara förbannat arg över att känna mig begränsad på grund av mitt kön. Förbannad på allt motstånd och oförstående. Förbannad på att vi i världens mest jämställda land inte har kommit längre än vi gjort.


 Man måste tro för att kunna förändra, man måste konstant tvivla för att inte bli dogmatisk. Feminismen är ingen tvångströja och jag är ingen idiot, alltså tänker jag fortsätta jobba för en förändring. Och det tänker jag fortsätta med tills kvinnans frigörelse även omfattar vår mest mansdominerande arena, Göteborgs gator om natten.

Ibland är det röran som berör

Publicerad 2009-02-03 21:54:07 i Allmänt,

Jag känner mig som den galna bruden i Fight Club. Jag känner mig som smutsen under dina skor ibland. Jag kan ordningen i min or(d)reda. Kaos har alltid spelat en stor roll för vetenskapen. Det har bidragit till stora upptäckter. Relationer kan också vara röriga.

Bekräftelsehorar. Mest för mig själv i form av monolog.

För ett år sedan satt jag och lipade hos läkaren. Jag bad henne att ge mig någon medicin. Hon svarade att det inte var något fel på mig. Jag tänkte att hur kan hon säga så när allting är fel? Jag skrev i min dagbok att handbollen är mitt liv, tas den bort kommer jag inte orka, den gör att det ändå är värt att gå upp på morgonen trots att det är en skitdag. Idag tränade jag för första gången på flera månader och tvingade mig själv att ta det lugnt. Å vad jag saknar det och å vad jag hatar det. C'est seulemnet avec ton coeur que tu vois bien les choses. Jag var tvungen.

I have to admit I sometimes lied in those letters

Publicerad 2009-02-02 21:36:29 i Allmänt,Jag ska erkänna att det har hänt att jag gjort andra saker än att plugga nu det senaste. Filmfestivala med vackra rödlockiga Dea och äta upp en ask med chokladhjärtan par example. Idag blev det Eldorado med fransk-engelsk text och svart humor. Annars har jag mest fyllt nitton och klippt av mig håret. Sånt händer ju lite titt som tätt, var tredje ljusår sisådär. 

Jag känner mig bara sådär omotiverat glad. Trots att jag har har matte klockan åtta i morgon bitti, inte har gjort läxan och redan nu är alldeles för trött för att gå upp när radion slås på och berättar att alla världens barn dör av farliga bakterier och pistoler och det är bilköer längst E6:an och tio minus. Bilden ovan är mitt skrivbord. Jag kan inte koncentrera mig om det inte är lite lagom oreda. Nu är det aldeles perfekt! 

I morgon ska jag gå på gym för första gången på typ två månader. Om jag inte blir sjuk inom två veckor så lovar jag att börja ta hand om mig själv igen. Ja, det är en deal.

Om

Min profilbild

Swift

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela