Make something good

Låna mig din magsäck, dina morgontofflor, din skrattrynka.

Lite extra livduglig idag

Publicerad 2008-07-30 23:39:13 i Allmänt,

Träffar Johanna för att efter en svettig cykeltur bada på Smitten. Jag är nu uppe i tre svenska havsbad och har redan klått förra året i antal badningar. Sen hem och somna på sängen. Vaknar av att Sara smsar och åker in till stan för att träffa henne. Det blir en speciell men ack så fin kväll med pommes frites som avslutning på Järntorget. Åker hem genom Göteborg när det är som vackrast, står längst fram i en fullknökad buss, första parkett för att kolla på hamnen och rosa himmel. Jag går av två hållplatser för tidigt för att få vara i fred med Håkan i ipoden ett tag. Balanserar på de vita sträcken genom suckarnas allé och ramlar inte en enda gång.

Antagligen

Publicerad 2008-07-30 23:37:46 i Allmänt,

Skriva som att dansa ungefär och jag tänker på flickan med de dansande skorna som var tvungen att kapa fötterna för att de skulle sluta dansa. Ungefär vad som behövs för att jag ska kunna sluta skriva. Sluta sitta uppe om nätterna när jag borde sova och lyssna på kvinnan våningen under som sitter och röker och gråter om nätterna. Har lärt mig att fiskmåsarna börjar låta strax efter tre och ljuset kommer vid fyra. Det vet jag för i söndags missade jag sista bussen hem och var tvungen att gå. Jag kom i säng 05.30 efter att ha klättrat in ifrån balkongen. Sen skulle jag jobba och jag dräller omkring istället för att hämta den gula boken och malariareceptet som jag glömde på vaccinationscentralen eller väskan av Jenny eller någon annan av de 245 saker jag måste fixa innan jag reser iväg. Nu jobbar jag 7 dagar i rad, sen är det way out west och sen är det i princip avfärd. M & E måste ju nödvändigtvis också fylla år. Mitt i allt kaos och sommaryra. Träffat Karin också. Hon är inte lite fin hon. Coco Rosie spelar lika bra inne på mitt rum som på cafét i Köpehamn men städat här inne kommer det nog aldrig bli, två månaders saker i olika installationer, mitt enda synliga kaos. Ni behöver inte ha hängt med så här långt. Innan jag släcker lampan ska jag citera någon jag en gång älskade: Det värsta med att städa är det här att det blir så stökigt efteråt. Jag tror att det är så det är. Med oss.

För att satsa det sista på mirakel

Publicerad 2008-07-24 20:33:03 i Allmänt,

Jag kommer inte ihåg vad jag hade tänkt skriva, så jag kan ju berätta om min dag så länge. Jag skulle vaccinera mig inne i stan men upptäcker att jag glömt min plånbok och jag tvingas se mig besegrad och åker och badar istället. Ett mycket bättre val tyckte både jag och Rebecka när vi gick till Ganglet. Sen låg vi där och mådde allmänt bra och pratade om livet. Gick hem och upptäckte att mina finaste skor höll på att gå sönder så jag tog av mig dem och gick barfota. Det tog lång tid. Eftersom vi dessutom var tvungna att gå till Ica och hämta ut min biljett till Kent och Thåströms konsert i morgon (!) och jag var tvungen att undvika gruset och den varmaste asfalten. Sen gick jag hem till farmor och farfar och drack kaffe och åt körsbär. Kan man ha det mer flott en helt vanlig torsdag? Nej jag tror inte det, eller det skulle vara att skaka rumpan till Navid i Ulricehamn och gå på festival med Madde och Jonas då.


Lyssnar på Håkans senaste skiva som är lite för bra för att vara sann, sitter i min nya klänning ifrån ett designkollektiv med rosor på (de som hade affären var tvungna att övertyga mig i ca 10 min att jag inte alls såg för söt ut, bara coolsöt) i solsvedd hud och surfar på koffeinkicken jag skaffade mig hos F&F. Vill bara ha en filt, rosévin och mina vänner runtomkring mig och bra musik och inget mer jobb eller ansvar. Bara vara oansvarig och aldrig förkyld eller sånt tråkigt. Jag vill dansa utan att känna blåsorna jag har under fötterna och bara skita i att det finns ett imorgon också.

Acoustic piano in my head

Publicerad 2008-07-23 23:44:25 i Allmänt,

" Om min poesi är bra vill jag att den ska vara det ungefär som ett schysst yogapass, en besvarad lust, en vårdag eller som en pangkväll på krogen, att man känner sig lite Himmelstruzkt raketvital och så där extra livsdugligt "på". Alltså de stunder då ens drömmar blir lite närmare sitt förverkligande och lite avlägsnare sitt raderande. Då man utan att behöva blunda för mänsklighetens alla jävligheter fortfarande tror på förändring. Då man mitt i sin mjukmänskliga bräcklighet väljer sin drömfilm och sedan nervöst skakande trycker på "play" ... Och kliver in." - Bob Hansson

Du vet hur man spelar ett ostämt piano, som nätterna vet hur de ska levas i Paris, Moskva och Köpenhamn.

Publicerad 2008-07-20 20:49:40 i Allmänt,

Jag lärde känna en flicka en gång, som liten var hon tvungen att gå omkring med en kassettbandspelare på magen för att spela in sina hjärtslag. Hon berättade att när hon var på konsert så kunde hjärtat börja slå i takt till musiken. Hon kan inte lyssna på techno. Jag har inte pratat med henne om det, men hon skulle ju kunna bygga upp ett bibliotek utav bara hjärtslag. Anteckna viktiga händelser och sen gå tillbaka och lyssna på första kyssen, hans händer, sommarregn och festivaler. Hon skulle kunna skicka ett kassettband till någon på posten, skriva; här har du mitt hjärta. Det skulle vara sant.


Det finns så mycket att säga. Huvudet fullt av oskrivna brev och tjejen jag skrev om precis dog nästan av en påse nötter. Och tillsammans med hjärtslagen var det liksom omöjligt att inte framställa henne som en mycket intressant person. Hade du vetat hur hon träffat sin pojkvän hade du tyckt att hon var ännu mer speciell.  


Det finns alldeles för mycket att säga. Inatt drömde jag att mina revben stack ut
och skinnet stramade sådär äckligt. Jag drömde att Lilla H bodde i ett litet rum vid havet. Jag undrade om han inte kände sig ensam och var lite för ung för att flytta hemifrån. Bomber och människor människor människor i mina drömmar jag alltid kommer ihåg när jag vaknar.


Svenska akademins ordlista full av förlista oförbrukade ord. Du vill ta hand om allihop, kärleksfullt strö ut dem i sängen. Lägga dig mitt ibland allihop, låta de vackraste klättra på dig som


hortensior, humle, vildkaprifol


det är sant, jag lovar

Transparent

Publicerad 2008-07-20 20:14:56 i Allmänt,

Lilla H står på bryggan och halva min släkt nere i vattnet och försöker locka i honom, försöker peppa honom att hoppa, uppsträckta armar och vilda applåder när han efter mycket tvekande tillslut lyckas. Vi är på Donsö. Det hela är lite som en filmscen, ljus och motiv perfekt för fotografering och jag bara ler. I bakgrunden hör man åskan, jag sitter på land med Anna och Sigge och småfryser. När alla galningar har badat klart går vi upp och äter kakor, tårta, godis och dricker kaffe i trädgården. Fint tycker jag, och gott. Skönt att få lite variation på mjukglassen.


Har du tid över tycker jag att du ska gå in på http://www.sr.se/ och lyssna på alvarligt talat med Kristina Lugn. Har du inte tid över så borde du ta dig det.

Kära Bonniers!

Publicerad 2008-07-19 12:37:16 i Allmänt,

Tack för ert refuseringsbrev. Det präglades
av känslighet och bar på en stor stor potential.
För närvarande har jag dessvärre ingen
möjlighet att publicera det, men jag vill ändå
varmt uppmana er att försöka igen.

- Magnus Skånberg

Bli min universiella mormor

Publicerad 2008-07-19 12:33:00 i Allmänt,

Det finns diverse människor jag skulle vilja adoptera in i mitt släktträd. Tanter jag mött på spårvagnar och utomlands, människor med drivkraft eller bara lugn, poeter, skeptiker, lärare och författare. Så länge vi bara ska hålla oss till genetik och biologi tycket jag att släktskapet är alldeles för begränsat.

Köpenhamn i bilder

Publicerad 2008-07-18 21:31:43 i Allmänt,


Madde på vandring mot hamnkvarteren och Christiania, samt en fin skylt där i närheten


I någon kunglig park mellan Christianshavn och Norreport där vi kollade på moln och lyssnade på Belle and Sebastian


Jag på någon uteservering, vi beställde den minsta ölen som fanns och spanade på folk


Vilse i vackra kvarter i Christianshamn


Fin vägg och cykel


Nyham och hemlös man, toalettskylt och folk


Nyhamn där vi satte os på kanten och delade på en pizza

Plötsligt händer det....

Publicerad 2008-07-18 00:17:11 i Allmänt,

Jag hade börjat tro på en förändring, en ny Julia som kommer i tid, plockar in disken och bakar eget bröd. Men icke sa nicke. Jag har börjat ta en buss senare till jobbet, för att kunna sova en kvart längre, jag har börjat springa till bussen tre minuter innan den går, glömmer plånboken och igår hände det jag väntat på; jag glömmer passerkort, skåpsnycklar och kassanycklar till jobbet. Ten points to... bara bam bam bam para... JULIA! Det gick att lösa efter visst krångel, men vad händer inte idag om inte hjärnsläpp nr 2. Jag låser i all min hast in alla mina nycklar och mitt passerkort i kassaförvaringsfacket (som går att låsa utan nycklar) och står där sen som ett fån när jag ska gå hem, utan att få tag på varken kassa eller nycklar. Får ringa AL som får ringa DS och jag bollas runt och hej och hå. 40 min efter jag egentligen slutat får jag tag på en extranyckel, då kan jag gå och räkna min kassa och kommer från jobbet 1 timme efter jag slutat. Springer till Korsvägen och missar bussen med 5 sekunder. Svär och sätter mig och väntar. Får ett sms från S. Åker istället och möter upp henne och M för en fika i Vasa. När jag ska hem på kvällen går inga vagnar hem till mig, för de bygger om. Närmaste hållplats till mig heter Positivgatan. Den finns liksom inte ens på riktigt utan är bara inslängd som ett dåligt skämt ifrån Västtrafik. Jag går av för att byta ifrån Markland. Men inga bussar eller vagnar gå så sent på kvällen. Får vänta på nästa vagn och åka till POSITIVGATAN för att vänta där på ytterligare en buss för att sen gå ifrån Frölunda torg. Typ tjena mittbena vilken dag.  

Som en Belle and Sebastianlåt, fast bättre!

Publicerad 2008-07-16 22:57:13 i Allmänt,

Resan som en nyihopsnickrad låt av Belle and Sebastian. Synd att handstil inte syns på datorn för den hade passat så bra in här. Ordentliga resväskor för att få in rätta känslan, varken jag eller M hade mat i kylskåpet så det blir frukost på centralen. Blir avvinkade av J. Sätter oss tillrätta och plötsligt är vi på väg. Sveriges landskap som en outforskad karta och molnfabriken har satt in extrapersonal, man kan skymta revor av blått om man kikar noga. Det gör vi. Det är mot det blåa vi är på väg.

Kollar stan och sen Ströget. Sätter oss på torget och tar en öl, spanar på folk. Barrunda som slutar på en gaybar med cosmopolitandrickade män. Sover i sovsal, går upp tidigt och tar oss till Christanshavn och Christiania. Går tillbaka över bron til Nyhavn och äter pizza vid hamnen som ser ut att vara hämtad ifrån en av HC Andersens böcker. Gick sen mot Norreport och korsade en stor park vi var tvungna att stanna i för att ligga och titta på moln och lyssna på Belle and Sebastian. Sen tillbaka till finaste bokcafét för kaffe. Hade missbedömt plats och avstånd till Stationen. Fick springa genom stan och åkte hem i en tokvarm vagn utan ac och toalett. Skitiga, trötta och mycket mycket nöjda.

Göteborg sedd från ovan

Publicerad 2008-07-11 00:51:24 i Allmänt,

Familjen har varit borta sen i måndags morse. Pappa lämnade lägenheten och ICA-kortet i mina händer och sen stack han med C och småkids. Att bo själv hemma är för mig en lyx, första dagen går jag och handlar på ICA. Kravmärkt, fair trade, nötter och grovt bröd. Lägger in allt i kylen. Och där har det legat. Jag har inte lagat mat på hela veckan, förrän idag när jag kom hem sur och pisseblöt ifrån jobbet klockan kvart i tolv och var skithungrig och luktade bränt socker. Måttet var rågat, gränsen nådd och jag hungrig. 00.05 ställde jag mig och hackade rotfrukter, potatis, lök och aubergin. Stekte i olja och smulade på massa fetaost. Nutellamackor i all ära Jonas men tjo vad gott det var med riktig lagad mat.

Spontanbokade igår tågbiljetter till Köpenhamn måndag-tisdag tillsammans med Madde. Vi behöver det för att hålla syret i rätt konsistens, Göteborg är vackrast när man längtar. För övrigt tokbra balkonghäng med Hillevi, Jonathan, Madde och Jonas igår. J:s balkong är med kvällssol och utsikt över stan och jag har påbörjat min övertalning om att köra ut hans familj och istället starta kollektiv där.

Konsten att hinna med att vakna innan man ska gå och lägga sig igen

Publicerad 2008-07-09 13:44:09 i Allmänt,

Vänt på dygnet, vaknar lagom till sommarpratarna på P1. Sitter uppe och äter långfrukost med mig själv och lyssnar på sommar de dagarna jag inte jobbar. Träffade Madde och Jonas igår. Degade, satt på Jonas balkong och drack kaffe, sökte jobb, planerade framtid och nyår, åt nutellamackor och kollade på Häxor (filmatiseringen av Roald Dahls barnbok). Sen fick jag springa genom en kolsvart skitläskig nästan skog för att hinna med sista bussen hem. Var hemma kvart i två och nu är det helt plötsligt morgon igen.


Idag ska jag försöka hinna träffa mormor och moster. Sen pernilla, sen Madde mfl. Jag vet ärligt talat inte vad det är för fel på mig. Varför kan jag inte leva i samma takt som alla andra människor? I min värld måste det gå så snabbt. Fast jag orkar ju inte egentligen. Och så måste jag vaccinera mig, paniksnart. Skäll på mig nästa gång vi träffas om jag inte gått dit. Alternativt släpa dit mig. För om en månad åker jag. Tokigt!


Har jobbångest men tar ändå varje pass jag kan komma över eftersom hela mitt schema verkar vara uppbyggt på 5h-pass som varken ger pengar eller lunchrast. De bra passen kommer när jag redan har åkt till Kongo, och de måste jag ge bort. Och jag kommer inte alls tjäna så mycket pengar som jag hade tänkt i sommar. Det känns dåligt. Att jobba känns ungefär som att gå i skolan. De flesta är i min ålder, vi har likadana kläder och på lunchen känns det som att gå och äta i bamba. Våra AL är som våra lärare och så fort vi lärt oss en ny regel jobbar vi successivt med att bryta den eller tänja på gränserna.


Jaha. Typ 4,5 veckor kvar.

Sen är det Way out west och Kongo och frihet!

Maxon-Jacksson

Publicerad 2008-07-09 13:40:05 i Allmänt,Det här är C:s sköldpadda Maxon-Jacksson
och en av alla 345 konstiga och viktiga
saker som ligger på mitt skrivbort just nu.

Säg hej!

I need my shepherd here tonight

Publicerad 2008-07-07 00:36:42 i Allmänt,Jesus told me, go after every coin like it was the last in the world
and protect the wayward child
but I'm a little lost sheep
I need my Bo Peep
you know I need My Shepherd here tonight


- Belle and Sebastian
foto: Chrissie White

Tatuerar verb över hela köket

Publicerad 2008-07-07 00:33:28 i Allmänt,

Du kan ha en bok fullklottrad med ord utan att de betyder någonting. Fyra människor dog och 40 skadades på samma gata jag gick på för knappt två veckor sedan. Sammanträffanden och fredsavtal. Skottlossning. Du står mitt upp i allt och undrar åt vilket håll det blåser.

Vi fortsätter att gräma oss över fel val, som att de verkligen finns några sådana.


Timmar och sekunder och rörelse.

Sen tystnaden, som en karusell som precis har stannat.


Skit i att sova.

Bryt alla sociala koder och mönster. Sätt dig bredvid någon du inte känner på spårvagnen trots att den nästan är tom. Starta ett samtal. Var nöjd med era skavanker och sluta oroa dig för bleka ben och tigerränder. Jag tycker om dig ändå.

Ät fett och socker tills du spyr

Publicerad 2008-07-02 23:05:23 i Allmänt,

Idag har jag gjort sockervadd i åtta timmar.

Jag kan liksom inte få bort lukten av bränt socker och popcorn, femåringen i mig jublar och vuxenverisionen säger blä. Jag kan forma mitt hår lite hur som helst. Det är coolt. När jagk om till jobbet i morse visade det sig att jag skulle öppna och vara själv den första timmen. Efter fem minuters irrande ringde jag till handledaren:
 
-Eh, hejhej jag är på spinneriet och vet inte ens vart huvudströmbrytaren är så det skulle ju vara bra om nån kom hit och hjälpte mig nu.

Dagsprognos, något blåsigt och lite för mycket moln

Publicerad 2008-07-01 22:35:02 i Allmänt,

Lite färg och mönster, helst blandat behövs som kontrast till Lisebergs skittråkiga och skitfula klädsel. Jenny är bra som inspirationskälla när det kommer till klädköp, tröjan är från Nanso och kjolen ifrån Noa Noas barnavdelning. Båda på rean såklart! Nu ska jag jobba några dagar och det känns skit. Dessutom har jag ont i halsen. Lyssnar på CocoRosie. Hon är bra. Idag tog jag min första körlektion med far. Det gick jättebra ändå tills han ville få mig till att räkna ut hur mycket bilen dragit genom att dividera nått tankkvitto med något annat. Då sa jag ifrån och han sa ordet skitunge, arrogant och jävla i samma mening. Ajaj. Vi får nog vänta ett par dagar till nästa körlektion.

Om

Min profilbild

Swift

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela